Harmoni – Helsesak til Medium 2 2015

Harmoni

er resultatet av spirene vi sår i kropp, sjel og sinn

Bøensaetre_040

Hedda Kortnes (45), fra Lier benytter hele naturens spiskammers. På komfyren står en kjele og putrer. Det er Chaga. -Det ser ut som kaffe, men er sopp, forklarer hun og finner frem en boks, som inneholder soppen i tørket og malt tilstand.. Soppen skal visstnok være den kraftigste naturlige antioksidanten som er kjent. Og av omlag 200 medisinske sopptyper, som finnes er Chaga regnet for å være den med størst medisinsk potensiale. Hedda forklarer at hun pleier å koke det inn til en tykk ekstrakt og spe det med vann når vil nyte effekten av en den styrkende drikken. En drikk som i Kina ble regnet som nummer en blant medisinske sopper, med immunregulerende, krefthemmende, styrkende og virushemmende egenskaper. Hun forteller at man slett ikke behøver å være syk for å drikke den, men at den virker styrkende og kan drikkes som te eller kaffe, i moderate mengder.

-Nå tar jeg med meg chagaen inn i stua. Bli med da, inviterer hun.

Stuerommet er varmt og på veggen henger det bilder av dyr, frukt og natur. Det er som rommet speiler hvem hun er til største fullkommenhet. På bordet har hun satt en krukke tørkede epler fra hagen og en krukke med tørket og saltet rød, grønnkål.

Vi må øke kunnskapsnivået

Det å spise sunt krever kunnskap. Erfaringen hun har gjort seg er at mange ikke vet hvor maten de spiser kommer fra. Hun synes det er store huller i manges kunnskapsnivå når det kommer til hvorfor vi spiser. Det vil hun rette på, gjennom å holde kurs hvor deltagerne får opplæring i å lage god og næringsrik mat fra bunnen av.

Etter tjue år i bransjen, sitter hun på en enorm kunnskap om hvor de beste næringsstoffene er å finne. Blant annet slår hun et slag for belgvekster, spirer og urkorn. Urkorn er en fellesbetegnelse for de virkelig gamle kornsortene. Kornsorter som ikke har ikke vært utsatt for tilpasning til moderne produksjonsmetoder og fortsatt har de opprinnelige egenskapene.

-kornet har et høyt næringsinnhold og gir stort sett alle de næringsstoffene kroppen trenger. Ernæringsmessig er det mye å hente på å utnytte hele kornet. Selv har hun anskaffet steinkvern, som hun valser kornet i gjennom.

-Fordelen med det er at kornet ikke utsettes for så mye varme, noe som gjør at det igjen beholder mer vitaminer og mineraler. Moderne kornsorter gir mer masse, mens de gamle kornsortene har en høyere konsentrasjon av næring i hvert korn. Belgvekster er gode næringskilder. Det finnes hundrevis av ulike frø, bønner, erter og linser i verden. Belgfruktene skiller seg fra hverandre i både form og farge.

-et frø på randen av å spire, skal være den mest potente matvare vi kan få i oss, der ligger kimen til nytt liv. Det er knapt et frø fra en belg man ikke kan vekke til live, i følge Hedda. Hun forteller at både azukibønner, mungbønner, linser, kikerter, kidneybønner er alle nydelige å legge til spiring men også alfa-alfa, solsikke, broccoli og spelt er frø som er fine å spire og inneholder mye næring.

-hvis du vil bruke korn som hoved-proteinkilde i et måltid, kan det være lurt å spise dem i kombinasjon med et kornslag.

Gjennom ulike kurs ønsker Hedda å lære bort det hun kan og oppfordre til å velge renere mat og mer næringsrik mat.

Alt henger sammen

Fysisk aktivitet og meditativ avspenning er også ingredienser i en helhetlig tankegang. Flere ganger i uken leder hun yogaklasser, på nybegynner og viderekommende nivå.

-Jeg er glad i å undervise i sirkel. Det er for å samle energien, forteller Hedda. Hun legger opp yogatimen, sånn at alle skal føle seg vel, uansett tro. Hun blander det fysiske i yoga med pust og mindfulness. Jeg oppfordrer elevene til å legge fra seg fortid og fremtid å være til stede her og nå.

Hedda forklarer at hun pleier å servere en snack, eller en drikk på slutten av yogatimene hun holder. Hun forteller ikke hva de får på forhånd, men gir elevene muligheten til å kjenne hvordan det virker på kroppen. Det synes de er interessant.

Grønnkålen, som det nå står en variant av på stuebordet, har hun prøvd ut på elevene sine; det var det noen som tippet tang, eller tare. De fleste syntes det var kjempegodt og ville ha mer.

Hedda forteller at mange av Yogaelevene har foretatt endringer i kostholdet etter at de begynte hos henne. Hun har tro på gradvis endring, fremfor hurtigløsninger.

-får man små drypp av kunnskap, gjør man seg positive erfaringer med nye matvarer skjer det en gradvis endring som varer.

Spis fra naturens skattekammer

Hele året høster hun av det naturen byr på. Om sommeren plukker hun brennesle, løvetann og skvallerkål. Vekster som blir sett på som ugress, men som blir fantastisk i supper, paier, salater og mye mer. I høst er skogen fylt av bær og sopp, våren og sommeren byr på spiselige ugress og blomster og i nærmiljøet finnes det produsenter av kjøtt, som lar kuene beite i landskapet der de avles. Selv har hun foredlet og utnyttet både elg, hjort, frittgående gris og villsau fra lokale produsenter. -Da vet jeg at dyrene er foret på den vegetasjonen som vokser utenfor egen dør.

Som hovedregel anbefaler hun økologisk mat, eller mat fra nærmiljøet, uansett om det er grønn mat, kjøtt, eller fisk.

-jeg blir så skuffet over at man må frakte mat jorda rundt. Jeg tror vi er lagd for å spise den maten som produseres i nærmiljøet og jeg er av den formening at vi som bor i Norge trenger annen mat en, for eksempel, de som bor og lever i Nord-Amerika. Hun synes vi  må bli mindre opptatt av at maten skal være så pen, for ofte er sprøytemidler grunnen til et attraktivt utseende. -Jeg som har sukkererter i hagen, vet at de fort blir slappe om de ligger fremme. I butikken finner vi dem struttende grønne i poser og under lys og slik holder de seg over lang tid. Det hadde de ikke gjort om de ikke var sprøytet.

Med ca 30 overnattingsplasser har nå Hedda og mannen, Egil, kjøpt husmannsplassen og «Farmen-gården» Bøensætre i Aremark kommune. Her blir det muliget for å holde egene kurs og å leve ut den helhetlige harmonien. Det blir et levende senter hvor samspillet mellom natur, dyr og mennesker settes i fokus.

Velkommen til Bøensætre